Amb altres ulls: l’obscur retorn dels indians

Per Josep Carreras i Camila Opazo-Sepúlveda

Il.lustració Juan del Pozo

juliol de 2022

Comparteix

Per 5è any consecutiu, Ribes va viure una nova edició de la reconversió de l’Agromercat en “El REtorn dels Indians”. Amb aquest fet el muncipi ha volgut recordar l’època dels americans amb experiències, sabors, costums i vivències que posin en valor el seu patrimoni històric-cultural i el seu llegat. Enguany, a més, s’ha fet coincidir amb la inauguració del Museu dels Americanos situat a tocar de la Casa de la Vila, i que pretén ser un centre d’interpretació d’aquest període històric. Aquest fet també ha portat a introduir una darrera novetat, que és la convocatòria d’una concentració de rebuig no a la fira, ni tan sols al museu en si, si no a l’oblit intencionat de tot allò que també va implicar el fenomen dels indians en forma de colonialisme i escalvisme i el seu llegat en forma de racisime, i com està d’amagat en la presentació i contingut de tot plegat. Més que les llums, ens interessa conèixer les ombres que amaga el retorn dels indians i americanos. 

Per Josep Carreras i Reventós

L’any 1841 ja hi havia a Cuba més esclaus que colons peninsulars, 436.000 en total. Era, amb totes les conseqüències, una societat esclavista i de forma directa o indirecta tota l’economia n’era…

Per Camila Opazo-Sepúlveda

Els fantasmes d’aquests temps d’invasió, mort, desplaçament forçat i genocidi de les poblacions d’Àfrica i Amèrica, es continuen presentant de formes diverses i concretes avui dia.

Subscriu-te a la revista

Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.

Comparteix