Per la Lliure Circulació de la Informació

Un nou mitjà de comunicació col·lectiu d’àmbit municipal que tindrà dues expressions. Una, en format paper, i l’altra, un portal digital per a Ribes i Les Roquetes.

Per Pau de Ribes

30 de desembre de 2020

Comparteix

Què és el carrer?

El Carrer neix de la voluntat conjunta d’un grup de veïnes del municipi que creiem necessària i saludable ampliar l’oferta de canals d’informació. Diversificar, posar una eina, un altaveu més per enriquir el debat social. Ampliar l’accés a la informació, obrint nous canals, tenir més ports de connexió. Ho farem donant un suport, en paper i digital, per poder difondre debats i altres formes de veure les coses.

Així que aquest projecte és una eina més a utilitzar, un nou color dins la paleta informativa, un nou “pantone” que ajudarà a dibuixar, davant un present ple de dubtes, un futur que haurem d’omplir d’oportunitats. Ho farem de manera conjunta, en tribu o en grup. Perquè l’experiència que tenim ens ha ensenyat, una i altra vegada, que els projectes col·lectius mai fracassen, sinó que, tossudament, recullen voluntats i renoven il·lusions, s’amplien. Muten amb totes les aportacions, s’enriqueixen de tots els punts de vista i cerquen un bé comú.

Què farem a El Carrer?

Ens comprometem a tirar endavant aquest projecte, presentant cada 2 mesos la revista en format paper. L’aposta pel paper és un llast (econòmicament parlant), però esdevé una eina tangible, directa i perenne per transmetre informació, coneixement, cultura, idees o entreteniment. Fa més de 3000 anys que els homo sapiens utilitzem aquest suport per comunicar qualsevol idea i poder-la transmetre. Creiem que, en una revista que vol generar debat, el paper esdevé un mitjà perfecte per retenir tota aquella informació que volem compartir, incentivar la reflexió i contribuir a la construcció d’un saber comunitari.

I creiem que l’edició de la revista en paper no està renyida amb la de la web: www.elcarrer.cat . Un espai digital que volem convertir en un gran aparador, que ens permeti mostrar tot allò que passa als nostres carrers i necessita altres formats. Volem un espai virtual que serveixi per coneixe’ns i per presentar-nos, de fons d’armari per a totes les persones, benvingudes, que volen saber, que els interessa la nostra realitat, el nostre municipi, que volen trepitjar els nostres carrers.

Com farem El Carrer?

Entre totes, tot. Amb una xarxa de persones col·laboradores que omplin de contingut i sentit El Carrer. Amb un finançament propi a través de subscripcions, que seran col·laboracions que garanteixin el funcionament del carrer any rere any i la seva independència econòmica i informativa. Ens hem dotat d’una mínima organització, una associació “El Carrer. Per la lliure circulació de la informació” que és responsable de l’edició de la revista i la web. Un consell editorial encarregat de gestionar la revista, amb responsabilitat de cercar els mitjans per suportar el projecte i complir amb el compromís amb els i les lectores, és a dir, totes vosaltres. Amb rigor i honestedat, plantejarem la nostra opinió de manera respectuosa i constructiva.

Que hi haurà a El Carrer?

La realitat del nostre municipi amb gairebé 30.000 habitants distribuïts bàsicament entre Ribes i Les Roquetes, al centre de la comarca del Garraf, amb dinàmiques socials i econòmiques metropolitanes, però amb singularitats pròpies, culturals i històriques, moltes d’elles compartides amb tot el Penedès. Davant d’aquesta realitat que ens afecta i alhora ens representa, creiem que la revista ha de ser un calaix capaç d’encabir totes aquelles inquietuds que busquin afrontar reptes i debats, sense la necessitat de ser ni els primers ni els més ràpids sinó d’intentar donar la volta a les propostes o respostes existents, defugir del discurs oficial i oficiós i que plantegi propostes transformadores en la recerca del benefici comú, la justícia i el benestar social.

Com a persones, podem i hem de discutir el que no ens agrada. Com a comunitat, hem de construir espais per pensar i dibuixar el que necessitem i volem. Per això creiem que una revista que generi debat és una bona eina i nosaltres la posem a disposició. No volem ser neutrals ni podem ser-ho. De fet, creiem que no existeix la neutralitat en els mitjans de comunicació. L’única manera de garantir informacions allunyades d’interessos personals, particulars, econòmics o institucionals és construir mitjans de comunicació cooperatius, amb responsables públics i col·lectius.

Subscriu-te a la revista

Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.

Comparteix