Sweeney Todd i els pastissos de la Rra. Lovett

Per
Jorge Lorente

Comparteix aquest article

La història té com a protagonista un llegendari personatge del Londres victorià, del segle XIX, la veracitat del qual mai no va ser provada i que va servir d’argument al llargmetratge anglès del mateix nom, de 1936, dirigit per George King.
Sweeney Todd
Sweeney Todd

La història té com a protagonista un llegendari personatge del Londres victorià, del segle XIX, la veracitat del qual mai no va ser provada i que va servir d’argument al llargmetratge anglès del mateix nom, de 1936, dirigit per George King. Més endavant, en 1979, Stephen Sondheim, inspirat en  l’obra teatral de Christopher Bond de 1973, va popularitzar la història amb el seu musical d’èxit dirigit per Harold Prince i protagonitzat per Angela Lansbury i Len Cariou. Va ser un dels majors èxits de Broadway a la dècada de 1980. El 2007, va ser novament portada al cinema dirigida per Tim Burton, amb Johnny Depp i Helena Bonham Carter com a actors principals.

La història parla de’n Benjamin Barker que torna il·legalment a Londres, després d’haver estat injustament condemnat i empresonat. amb la promesa de venjar-se de la mort de la seva dona i recuperar la seva filla. Prenent com a nou nom “Sweeney Todd”, recupera la seva antiga barberia situada just a sobre del local de pastissos i crestes de carn de la Sra. Lovett. Des d’allà, aquests dos personatges es convertiran en grans aliats. Barker tramarà la seva venjança mentre talla caps amb la seva navalla de barber, i la Sra. Lovett trobarà des d’aquí una manera de millorar el seu negoci de pastissets, enriquint la seva recepta amb carn de les víctimes del seu company.

El cronista valencià Pau Corsi i Gil al seu dietari Coses particulars, usos i costums de la ciutat de València (1800-1873) recull el següent: “Al carrer de Serrallers de València, entrant pel de Sant Vicent a la dreta sobre la meitat del carrer, hi ha com un corral que té porta al carrer, entrant per allà se surt a una taverna que hi ha al de la Pelleria. A sobre d’aquesta porta, hi ha tres caps d’home de pedra. S’explica que, en altres temps, hi havia una barberia i que als que entraven a afaitar-se els mataven i els robaven i afegeix que a l’altra casa hi havia una pastisseria i ficaven als pastissos part de la carn humana. Això va ser un fet veritable. Un barber diabòlic del carrer Mayans del que sí que existeix un registre documentat.”

Ingredients per a la massa:
125 grams de mantega molt freda,
125 ml de cervesa freda,
Farina de blat
Cullerada petita de sal
Un ou batut per pintar el pastís de carn abans de coure.

Ingredients pel farcit:
500 grams de carn picada
Mitja ceba
Una pastanaga
Un pebrot verd
330 ml de cervesa negra
Pebre molt dolç
Pebre negre
Salsa Worcestershire -condiment líquid fermentat creat a la ciutat de Worcester (Anglaterra) durant la primera meitat del segle XIX-
Sal
Oli d’oliva.

Preparació del farciment:
En una cassola, sofregim la ceba molt picada i la pastanaga ratllada amb mantega fosa o oli. Quan la ceba comenci a agafar color, afegirem el pebrot verd tallat a la juliana, sofregim un parell de minuts i afegim la carn picada, un polsim de sal i li posarem la salsa Worcestershire. Tapem la cassola i cuinem a foc moderat uns quinze minuts (no ha de quedar caldós). S’ha de remenar constantment per evitar que se’ns cremi la barreja. Apaguem el foc i deixem reposar.

Preparació de la massa i cuinat:
Escalfem el forn a 180 graus. Mentrestant, col·loquem en un bol la mantega tallada a trossos petits, la cervesa i una cullerada petita de sal. Afegim la farina sense deixar de remenar amb una cullera o espàtula de fusta i, quan comenci a espessir, començarem a amassar amb les mans.
En un motlle baix de forn individual, repartirem massa al fons i a les parets. Tot seguit, ho farcirem amb el sofregit de verdures i carn i, un cop fred, cobrirem el motlle amb una capa fina de massa. Pintarem amb l’ou batut i punxarem la superfície amb una forquilla.
Per acabar, ho posarem al forn a 180 graus uns 35-40 minuts.

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.