Mousse de xocolata

Per
Jorge Lorente
Preparació de la mousse
Ascensión Legarre

Comparteix aquest article

“A nou de cada deu persones els agrada la xocolata, la desena sempre menteix”
Mousse de xocolata
Mousse de xocolata

El 1795, Joseph Storrs Fry va presentar un mètode per a moldre grans de cacau amb una màquina de vapor. Més endavant, els seus fills ho van combinar amb cacau en pols, mantega de cacau i sucre fins a aconseguir una barra de xocolata sòlida. No va ser fins al 1819 que François-Louis Cailler va crear la primera fàbrica de xocolata.
D’origen Maia, el cacau compta amb un alt valor nutritiu, ric en antioxidants i molt beneficiós per a la salut. Actualment, Ghana i Costa de Marfil són els dos principals productors i exportadors de cacau a escala mundial.

Chocolat, producció del Regne Unit i els Estats Units de l’any 2000, dirigida pel director suec Lasse Halltrön, protagonitzada per Juliette Binoche (El pacient anglès) i basada en la novel·la de Joanne Harris que porta el mateix nom. Està nominada a 5 Oscars i a 4 Globus d’Or i inclou a Alfred Molina, Johnny Depp i Judith Dench en el seu repartiment. Chocolat es va rodar realment en un lloc màgic anomenat Flavigny, simulant Lansquenet, carregat amb molta història i en altres escenaris de rodatge com els comptats de Cornwall, Devon i Somerset, a l’oest d’Anglaterra.
Vianne Rocher (Juliette Binoche) i la seva filla Anouk (Victoire Thivisol) arriben a Lansquenet una nit freda d’hivern. La vida transhumant de Vianne i la seva indiferència al catolicisme sacsegen les bases de la societat majoritàriament conservadora del poble, els habitants moralistes i reprimits del qual rebutgen tot allò que, per nou o desconegut, entra a les seves vides. Mare i filla decideixen obrir una xocolateria amb el nom de “Maya” i instal·lar-se davant de l’església, treballant fins i tot els diumenges. La confrontació creix entre els que la rebutgen i els que li fan costat a mesura que s’acosta “Diumenge de Pasqua”. Vianne, però, té un do per llegir les persones i esbrinar quin tipus de xocolata prefereix el seu paladar. Un do que utilitzarà fins al final, en favor de la comunitat. L’arribada de Roux, un gitano que seu en un dels marges del riu proper al poble, canviarà les coses.

Una de les preparacions que ens deixa la pel·lícula és la xocolata desfeta amb bitxo i espècies que Vianne li prepara a la senyora Amande Voizin (Judi Dench), suport des de la seva arribada al poble i clienta habitual.
En aquesta ocasió prepararem una variant: mousse de xocolata amb alguns dels ingredients de la recepta de la pel·lícula que combinen perfectament.

Ingredients

200 g de xocolata negra,
4 ous,
70 g de mantega,
2 cullerades grans de sucre blanc,
bitxo sec en pols,
2 g de canyella en pols,
un pessic de nou moscada,
sal.

Preparació

Per començar, fonem la xocolata negra amb la mantega al bany maria. Separem les clares del rovell i les incorporem a la xocolata fosa juntament amb la meitat del bitxo en pols i les espècies. Aboquem les clares en un bol, amb un pessic de sal i les muntem a punt de neu afegint el sucre al final. Tot seguit incorporem delicadament la tercera part d’aquesta barreja a la xocolata i barregem bé. Afegim la resta i barregem de dalt a baix, amb moviments evolvents, sense batre perquè no perdi l’aire. Repartim la mousse en recipients decoratius, empolvorarem per sobre la resta de bitxo en pols i ho deixem reposar uns 20 minuts a la nevera abans de servir.

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.