Crònica Reobrim Ràdio Ribes!

Per
Ferran Tomàs

Comparteix aquest article

El dia 21 d’abril va ser una jornada històrica a Sant Pere de Ribes, un testimoni vibrant de la lluita per la llibertat d’informació i d’expressió enfront de les forces que intenten silenciar les veus de la comunitat. La reobertura de la Ràdio Ribes, a la Plaça Marcer, va ser un acte de resistència contra l’opressió i la censura imposada per l’ajuntament que, durant anys, ha intentat mantenir un poble adormit i desunit per tal de conservar el seu poder sense oposició.
reobrim radio
Reobrim la Ràdio!

El dia 21 d’abril va ser una jornada històrica a Sant Pere de Ribes, un testimoni vibrant de la lluita per la llibertat d’informació i d’expressió enfront de les forces que intenten silenciar les veus de la comunitat. La reobertura de la Ràdio Ribes, a la Plaça Marcer, va ser un acte de resistència contra l’opressió i la censura imposada per l’ajuntament que, durant anys, ha intentat mantenir un poble adormit i desunit per tal de conservar el seu poder sense oposició.
Des del govern municipal, s’ha intentat emmordassar qualsevol forma d’organització comunitària que pugui posar en dubte la seva autoritat i hegemonia. La ràdio, com a mitjà de comunicació independent i participatiu, representa una amenaça per aquells que prefereixen un poble sotmès i sense veus crítiques. L’ajuntament ha utilitzat tots els mitjans al seu abast per impedir la reobertura de la ràdio, demostrant una clara manca de respecte per la llibertat d’expressió i per la voluntat de la comunitat.
No obstant això, el dia 21 d’abril, dins els actes previstos per a la diada de Sant Jordi, va ser un recordatori contundent de la resiliència i la determinació de la gent de Sant Pere de Ribes. Malgrat les pressions i els obstacles, la comunitat es va unir per reclamar el seu dret fonamental a la informació i a la participació ciutadana. La reobertura de la ràdio va representar una victòria per a la llibertat d’expressió i un pas endavant en la construcció d’un poble lliure i democràtic.
Aquest esdeveniment va posar de manifest la importància de la premsa independent i de les iniciatives comunitàries en la defensa dels valors democràtics i en la denúncia de la injustícia i l’opressió. Va ser un recordatori potent del poder de la gent quan s’uneix per a un propòsit comú i es nega a ser silenciada per les forces del poder.
En resum, la reobertura de la ràdio Ribes a la Plaça Marcer el dia 21 d’abril va ser molt més que un simple acte de comunicació; va ser un acte de resistència i d’afirmació de la llibertat d’informació i d’expressió enfront de la censura. Va ser un recordatori de la importància de mantenir viva la flama de la democràcia i de la participació ciutadana en la lluita per un futur més just i igualitari.

LA REOBERTURA DE LA RÀDIO A LA PLAÇA MARCER EL DIA 21 D’ABRIL VA SER MOLT MÉS QUE UN SIMPLE ACTE DE COMUNICACIÓ; VA SER UN ACTE DE RESISTÈNCIA I D’AFRIMACIÓ DE LA LLIBERTAT D’INFORMACIÓ

La jornada radiofònica va arrencar amb una càlida benvinguda a càrrec de la conductora Esther Rodríguez i en Tomàs Carandell, que van presentar la jornada amb fervor, destacant l’objectiu principal de reclamar la reobertura de Ràdio Ribes i donar a conèixer l’edició especial de Sant Jordi de la revista El Carrer.

Jornada Reobrim la Ràdio/caption]

Seguint l’esperit de col·laboració i solidaritat, l’Oriol Martí va moderar una sessió sobre les experiències de l’Economia Social i Solidària (ESS), entrevistant Marta Raventós i Ricardo Álvarez, membres de l’Ateneu Coopsetània (l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès i el Garraf) i la Cooperativa de Consum La Teka (Ribes), respectivament. Les seves narratives van il·lustrar la importància de les iniciatives comunitàries en la promoció de l’economia social i la solidaritat.
La causa palestina va ocupar, com no podia ser menys, un lloc destacat en la jornada, amb en Ferran Tomàs conversant emotivament amb en Rubén Palomo (Plataforma Sitges per Palestina) sobre el genocidi, l’ocupació i la destrucció perpetrada per l’Estat Sionista d’Israel sobre la població palestina i les accions humanitàries i de cooperació que s’estan duent a terme des de Sitges, des de l’organització d’actes per a la recaptació de fons, a la campanya per explicar als bars de Sitges que pensen retransmetre el Festival d’Eurovisió el pinkwashing que està realitzant el Govern d’Israel, i intentar evitar que facin la retransmissió d’aquest festival en els seus establiments.

Més tard, l’atenció es va desplaçar cap als assumptes locals durant el debat entorn als macroprojectes urbanístics especulatius del PSC a Can Jove i l’Autòdrom. L’Esther Rodríguez va encapçalar la discussió amb Jaume Marsé (President APMA), oferint una anàlisi penetrant dels impactes socials i ambientals d’aquests megaprojectes que trinxen el territori i expulsen les veïnes dels seus pobles.
La jornada va continuar amb un toc d’esperança i optimisme amb la conversa animada del Pau Garriga amb la Iolanda Maurici (presidenta del Ger) i les monitores de l’Esplai Ger, presentant l’associació i el seu treball amb infants i joves a l’Esplai Ger. L’Esplai Ger és una associació sense ànim de lucre que treballa a partir de l’assemblearisme dins de l’entitat Ger i, des de l’educació en el lleure amb infants i joves, fomentant valors com la llibertat, l’equitat, la solidaritat, el compromís, l’esperit crític, la creativitat i el respecte al medi ambient.

Seguint aquesta línia de positivitat, en Dídac Pascual va donar a conèixer les novetats de les Barraques de Ribes, en una entrevista amb en Pau Garriga, entre les quals destaca el nou logotip de l’associació i el polèmic canvi d’ubicació de l’edició d’enguany.

Finalment, la jornada va arribar al seu apogeu amb una entrevista a càrrec de la Magda Torrents a la Margarida Saiz que van descriure les activitats i objectius de la XXI Festa per a una societat inclusiva a Ribes, reforçant la importància de la diversitat i la inclusió social en la comunitat i que, aquest any, comptarà amb una cercavila pel nucli antic de Ribes. La Festa és un acte lúdic i alegre a través del qual l’entitat vol contribuir a sensibilitzar sobre els beneficis que ens aporta a tots i a totes la inclusió social de les persones amb discapacitat, independentment de quina sigui la tipologia de la seva discapacitat i el seu grau d’afectació.

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.