“Els llibres han guanyat més batalles que les armes” Marina Wild

Per
Consell Editorial

Comparteix aquest article

“ELS LLIBRES HAN GUANYAT MÉS BATALLES QUE LES ARMES” MARINA WILD

Aquest especial de Sant Jordi de la revista El Carrer és una novetat d’aquest tercer any de camí del projecte. Recollint les voluntats expressades i debatudes a l’assemblea dels i les subscriptores del passat mes de desembre, incorporem l’edició d’aquests números de contingut especial per continuar fent créixer aquest projecte, arribar a més gent i participar més i millor de la vida cultural del municipi.

A més ens estrenem en aquest format en una data tan assenyalada en la que s’omple de literatura les places i carrers de tot el país i també els cors dels què hi vivim. I en això hem volgut col·laborar amb aquesta edició amb una distribució de mil exemplars i de forma gratuïtat, que no ho oblidem no seria possible sense el compromís dels i les nostres subscriptores.

Hi trobareu en ella l’entrevista a les dues directores de les biblioteques del municipi, l’Ester i la Laia, amb qui hem volgut conversar per tal de conèixer en profunditat la feina que fan i aportar el nostre granet de sorra en difondre-la, alhora que defensem la biblioteca Josep Pla i Manuel de Pedrolo com equipaments culturals de primer ordre i importància a Ribes i Les Roquetes.

També ens hem detingut en les Lectures de Carrer en el talent local del municipi, repassant alguns dels i les autores de Ribes i de Les Roquetes de qui podreu trobar llibres aquests dies en parades i llibreries. El compromís d’El Carrer amb tot allò que tenim a la proximitat, que forma part i construeix la comunitat i que l’omple de vida és total. Per això també hem cregut important donar-li bona part del nostre espai i esdevenir altaveu de tot allò que ens presenten.

Per acabar, quatre de les nostres col·laboradores ens ressenyen títols que per diversos motius els han semblat bones lectures i sobretot recomanables. Són propostes de diferents estils, territoris, continguts i llengües que alhora poden funcionar com a suggeriments ara que segurament anem faltats d’idees.

Fins aquí en quant el contingut. Però no ens volem oblidar de la preciosa il·lustració que la Marina Wild ens ha fet per la portada i la contraportada, que també com a novetat l’hem dissenyat i concebut com un tot conjunt en forma de pòster. La portada inclou la frase “els llibres han guanyat més batalles que les armes”. Ens ha semblat un posicionament necessari en un món que cada dia sembla més abocat a la guerra total. Mentre cada dia titulars sensacionalistes recullen declaracions de líders i polítics irresponsables fan sonar els tambors de guerra, anem assumint el que ens han presentat com a inevitable, la destrucció i la mort és el que ens espera. La frase que recollim és més un somni que una realitat, però lliga amb el plantejament que també compartim que no hi ha camí per la pau (ni accions dissuassòries, ni legítima defensa, ni oportunitats tàctiques) sinó que la pau és el camí. I l’única sortida humana de tot plegat és aturar completament la dinàmica bèl·lica tingui el color que tingui. Cada arma fabricada i enviada, i cada euro destinat a mantenir aquesta indústria, només beneficia al negoci milionari de les empreses armamentístiques. A ningú més.

És doncs la nostra responsabilitat col·lectiva fer valer el poder de la lectura, dels llibres, de la cultura per sobre de les armes, les guerres i els maleïts que les promouen. Sortiu al carrer i gaudiu d’aquest Sant Jordi!

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.