El feminisme de totes

Per
Sergi Garcia

Comparteix aquest article

En els darrers anys els moviments feministes, les seves lluites i propostes, han estat al centre dels debats polítics i han forçat a centrar el focus mediàtic en determinats moments sobre les realitats que denuncien, i han establert l’obligació per governs de diferents colors de com a mínim posicionar-se davant les seves demandes.
El feminisme de totes
Portada del llibre

Podríem dir que el feminisme és avui un dels principals camps de confrontació amb el poder establert i de conflicte en clau de transformació social i revolucionària. El feminisme és un dels moviments que està fent trontollar les estructures del capitalisme patriarcal. Si això és així, és perquè aquests moviments han estat capaços d’organitzar-se, desenvolupar-se, estendre les seves lluites, i també perquè han acumulat una producció teòrica sobre la que basar el desenvolupament de la seva feina i una dialèctica constant i molt productiva. Si algú va treballar per aquest desenvolupament intel·lectual del feminisme és, Bell Hooks.
Amb els seus més de vint llibres, Hooks va ajudar a impulsar una renovació del moviment feminista, de la seva forma d’organització i treball, dels seus objectius i dinàmiques. Aquest Teoria feminista: del marge al centre quan es va publicar el 1984 va esdevenir una proposta renovadora impactant en un incipient moviment necessitat de base per poder avançar cap a una nova visió. La proposta avui estesa i acceptada venia a plantejar la necessitat d’acceptar que s’havia d’examinar el gènere des de la perspectiva de la raça, el sexe i la classe social, per comprendre i actuar sobre la realitat social en la seva globalitat. “Estar al marge és formar part del tot, però fora del cos principal” ens diu bell. I aquesta és la primera tesi potent de la seva obra: el feminisme fins al moment estava dominat per dones blanques burgeses, i l’elaboració de les prioritats i propostes venia sempre condicionada per aquesta diferència de classe i de raça. Si el moviment volia esdevenir de masses, com ho ha estat, havia d’interpel·lar a les majories socials de dones, prestant especial atenció a aquelles que viuen fortament condicionades per nombroses desigualtats que les travessen.
Hooks va ajudar a impulsar aquest feminisme dirigit al conjunt de les societats, amb capacitat d’esdevenir majoritari, i com després s’ha vist, amb potencial revolucionari. La seva voluntat és col·laborar en crear i consolidar una ideologia alliberadora per a un moviment alliberador, una teoria i una praxi feministe enteses com una responsabilitat col·lectiva en el camí de millorar les condicions de vida i la reducció de les desigualtats socials. Trobarem a Teoria feminista: del marge al centre que Hooks repassa qüestions com el treball, la sororitat, el poder, l’educació, la criança o l’espai que han d’ocupar els homes en el moviment feminista. Per poder comprendre avui el moviment feminista, i sobretot per continuar pensant en el seu futur, és imprescindible donar una ullada a l’obra de Hooks.
Teoria feminista: del marge al centre és la quarta obra traduïda al català que és pública ( La voluntat de canviar. Homes, masculinitat i amor Tigre de Paper,2021; Ensenyar pensament crític Raig Verd, 2022; El feminisme és per a tothom Tigre de Paper, 2023) i que ha arribat a les llibreries aquest 2024.

Bell Hooks
(Kentucky, 1952-2021)
Va ser una crítica cultural i teòrica feminista. Oradora carismàtica, va dedicar bona part del seu temps a ensenyar i donar conferències, alhora que a desenvolupar una prolífica obra escrita.

 

 

 

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.