Cinc anys teixint complicitats lgtbiq+ al teu costat. Cinc anys transformant el municipi.

Text i fotografia
Punt R col·lectiu LGBTIQ+ de Ribes i les Roquetes

Comparteix aquest article

Durant aquest cinc anys hem vist, amb molt agraïment, com el poble de Sant Pere de Ribes gaudeix d’un fort teixit associatiu que fa molts anys que treballa
lgtbiq
Teixint complicitats

Fa cinc anys va començar a posar-se en marxa el projecte de voluntariat del Punt R, un espai creat amb la clara intenció de consolidar un grup LGTBIQ+ al municipi de Sant Pere de Ribes per oferir un punt de trobada, de reflexió i de reivindicació pels drets del col·lectiu LGTBIQ+.

Era el 2018 quan, en prepandèmia, un grup de persones del municipi ens vam agrupar per intentar crear i consolidar un programa continu d’activitats dissidents al poble. Fins aleshores aquest tipus d’activitats s’havien tocat de manera esporàdica o només centrant-se en les dates assenyalades pel col·lectiu (26 d’abril, 17 de maig i 28 de juny).
Abans de l’arribada del Punt R, havíem sentit de forma personal que érem la” bollera”, el “marieta” o el “raro” del poble… fet que canvia amb la creació del grup. Ens apoderem de forma col·lectiva i establim referents positius compromesos amb la lluita LGTBIQ+ des d’una mirada municipalista. Trenquem amb el silenci imperant al poble i transformem el nostre espai de proximitat. Amb el que deixem de ser “la Bollera”, “el marieta” o “raro” del poble, per ser El Punt R.

Hem enviat un missatge contundent d’alliberament i empoderament a aquelles persones que senten que allò que els està passant, només els passa a elles. No esteu sols i soles! Actualment, es calcula que més d’un 20% de la població forma part del divers i meravellós col·lectiu LGTBIQ+.

NO ÉS CASUALITAT QUE, ACTUALMENT, A LA COMARCA DEL GARRAF COMPTEM AMB SET GRUPS LGTBIQ+. SOM UNA COMARCA VIVA I ACTIVA QUE VOL CONTINUAR TREBALLANT PER UNA SOCIETAT MÉS JUSTA

Un dels objectius principals era, i continua sent, oferir aquest espai LGTBIQ+ local perquè aquelles persones dissidents de Sant Pere de Ribes tinguin una referència d’activisme LGTBIQ+ propera. Veiem com, en algunes ocasions, membres de la comunitat LGTBIQ+ marxen fora del poble per poder viure alliberades i ser elles mateixes. Volem que aquestes siguin decisions voluntàries i no d’obligat compliment per pors a represàlies, burles o situacions incòmodes. Per això, des dels inicis, hem reivindicat el ser i estimar com vulguem al poble on vivim.
Com deien alguns, el que no es veu no existeix. En aquest aspecte el Punt R aporta una visibilitat municipal enorme i una quantitat de referents positius que donen la cara per transformar el poble dia a dia.

Al llarg d’aquests cinc anys, hem dut a terme diverses activitats, trobades i campanyes per fer de Sant Pere de Ribes un espai segur i de respecte a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Més que mai, cal articular discursos i realitats que donin veu a totes aquelles persones que sortim de la norma i qüestionem el sistema cis – heteropatriarcal.
Des dels inicis, hem tingut molt clar que aquesta tasca no la podem fer sols i soles, per això hem obert l’entitat a la ciutadania i hem treballat conjuntament amb altres persones, entitats i administracions del municipi per teixir lluites i complicitats compartides. Si les reivindicacions LGTBIQ+ només les defensem des de la comunitat LGTBIQ+, estem destinats a viure en normativitat.

Decoració indiana
Punt R

Segurament ens trobem actualment davant de la generació jove més LGTBIQ+ de la història, en contraposició a l’augment de discursos feixistes que qüestionen drets fonamentals individuals i col·lectius. Per aquest motiu, creiem més que mai que projectes com el del Punt R tenen molt sentit.

Cal trencar el silenci imperant, que beneficia a la norma, i crear espais de transformació comunitaris que donin resposta a les necessitats de les persones. Transformem els malestars individuals, creats per aquest sistema patriarcal, i construïm espais comunitaris per donar-li la volta. Fem dels malestars individuals lluites col·lectives.
A part de ser, evidentment, un col·lectiu LGTBIQ+, no entenem aquest compromís si no és des de la mà de les reivindicacions transfeministes, antiracistes o antifeixistes.
Durant aquests cinc anys hem vist, amb molt agraïment, com el poble de Sant Pere de Ribes gaudeix d’un fort teixit associatiu que fa molts anys que treballa. Ens ha estat molt fàcil teixir complicitats amb aquestes entitats i fer un treball conjunt de transformació local.

Ens omple d’orgull, mai més ben dit, veure com les activitats i campanyes realitzades han tingut molt bona acollida. Podem comprovar com la campanya Balcons amb orgull, el +QARTS o Comerços amb orgull ja formen part de la realitat municipal. Veure el poble ple de banderes arc iris durant el mes de juny, o durant tot l’any, ens carrega les piles per continuar treballant.
No és casualitat que, actualment, a la comarca del Garraf comptem amb set grups LGTBIQ+. Som una comarca viva i activa que vol continuar treballant per una societat més justa.
Alguns encara comenten quina necessitat hi ha en ple segle XXI sobre l’existència de col·lectius LGBTIQ+ o feministes. Nosaltres hem de dir que hem vingut aquí per quedar-nos, que les diverses reivindicacions LGTBIQ+ no són cap moda passatgera ni responen a una etapa rebel o de confusió personal.

Potser aquestes persones s’haurien de replantejar que si la normativitat no els interpel·la és perquè, potser, en formen part. Amb això no pretenem culpabilitzar a ningú, sinó reflexionar sobre la necessitat de formar part d’un poble inclusiu, divers i compromès.

Sabem que els temps canvien i que les realitats i reivindicacions del col·lectiu LGTBIQ+ també ho fan. Per això, des del Punt R, estem compromesos en la consolidació de drets i en permanent revisió per donar visibilitat a totes les lluites del col·lectiu LGTBIQ+.

Volem aprofitar aquest escrit per donar les gràcies a totes aquelles persones que han fet i fan possible que siguem una realitat. Ens emociona veure i viure com hem anat creixent i transformant-nos en una família escollida que continua tenint ganes de canviar el món.

Venen uns mesos carregats d’activitats, il·lusions i projectes, així que us animem a seguir-nos mitjançant les xarxes socials a @elpuntr per estar al dia de tot allò que fem.
Com diu el nostre lema…

ALLIBERA’T, SIGUES I ESTIMA COM VULGUIS

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.