Aquí no dorm ningú

Per
Pau Canela Barrull

Comparteix aquest article

L’autor del llibre, Xavier Theros, es va donar a conèixer amb Accidents Polipoètics, un duet format amb Rafael Metlikovez que combinava poesia, humor i performance. Molt actiu en la Barcelona alternativa dels anys noranta, envoltats de fum, copes i ambients sòrdids, formaven part d’una cultura genuïna que a poc a poc s’ha anat diluint en l’urbs cosmopolita en la qual s’ha anat convertint la capital catalana. Coneixedor de primera mà de la ciutat més canalla, en Xavier Theros també ha estat un cronista de la història popular de Barcelona, tant en llibres d’història, articles periodístics com en les seves darreres novel·les.
Portada del llibre

L’autor del llibre, Xavier Theros, es va donar a conèixer amb Accidents Polipoètics, un duet format amb Rafael Metlikovez que combinava poesia, humor i performance. Molt actiu en la Barcelona alternativa dels anys noranta, envoltats de fum, copes i ambients sòrdids, formaven part d’una cultura genuïna que a poc a poc s’ha anat diluint en l’urbs cosmopolita en la qual s’ha anat convertint la capital catalana. Coneixedor de primera mà de la ciutat més canalla, en Xavier Theros també ha estat un cronista de la història popular de Barcelona, tant en llibres d’història, articles periodístics com en les seves darreres novel·les. Si en La fada negra (Destino, 2017) i Tothom ha de morir (La Campana, 2023) narrava les desventures del poble barceloní en els episodis de les revoltes de Les Bullangues i les guerres carlines de finals del segle XIX, en Aquí no dorm ningú (La Campana, 2024) ens situa als anys trenta del segle XX. La fórmula és la mateixa que en les seves primeres novel·les, gràcies a una trama de thriller clàssic, uns personatges esperpèntics, sovint odiosos i sense escrúpols, ens fa una immersió en una història que ens atrapa i a la vegada ens fa coneixedors d’unes cròniques exhaustives de les baixes esferes de la ciutat, moltes vegades vinculades als baixos fons, el lumpen, a les drogues més populars de l’època, la prostitució i a altres coses quotidianes però foragitades dels llibres d’història, més per parlar de les classes populars que per pudor.

La trama del llibre es desenvolupa en un moment històric convuls, la Segona República governa i tot i que l’època daurada del pistolerisme entre revolucionaris i patronal ha afluixat una mica, la confrontació entre classes és molt clara. L’auge del feixisme a Europa està a l’ordre del dia i la neutralitat de l’Estat Espanyol a la Primera Guerra Mundial fa que Barcelona sigui un pol d’atracció d’immigrants alemanys. És en aquest ambient on comença la història, ja que la desaparició del fill nazi d’un empresari alemany fa que entri en escena el protagonista, un detectiu privat que coneix molt bé el barri Xinès i que és contractat per trobar-lo. Tot i que al principi ens pot recordar als primers passos del famós detectiu Bernie Gunther, creat per Philip Kerr, que es desenvolupava en la mateixa època i ambient, ràpidament Barcelona guanya terreny i s’imposa un ambient extremadament sòrdid de prostitució i cocaïna, on es parla obertament d’homosexualitat i transvestisme en una ciutat que mai no dorm. Els girs de la història també ens duran cap a una banda de gàngsters al més pur estil Bonnie and Clyde a la catalana, amb uns moments d’acció molt ben treballats i que fan que la lectura esdevingui àgil i lleugera.

La combinació de novel·la negra històrica amb les bones descripcions dels locals d’oci, menjars de l’època, fent aparèixer personatges reals al costat de ficticis fa que la novel·la atrapi des d’un primer moment i tingui diferents recursos per a no fer-se pesada en cap moment. Divertida en alguns passatges i molt crua en d’altres, amb un humor negre marca de la casa, uns personatges gens plans, on sobresurten les figures femenines amb caràcter, la narració transcórrer d’una manera dinàmica i gens pesada. Un llibre que gaudiran tant les persones amants de la novel·la negra com les de la històrica, una fusió que funciona molt bé en les mans d’aquest autor.

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.