Anella Verda de Ribes: una proposta

Per
Fredi Contreras

Comparteix aquest article

L’Anella Verda de Ribes és el territori que ens envolta. És un espai sense urbanitzar, un mosaic de boscos, camps, rieres i fondos que componen un paisatge de gran valor ambiental i cultural.
Anella Verda de Ribes

L’Anella Verda de Ribes és el territori que ens envolta. És un espai sense urbanitzar, un mosaic de boscos, camps, rieres i fondos que componen un paisatge de gran valor ambiental i cultural, com ho és un dels tants exemples que existeixen al nostre territori: el del cinturó verd de Gaià, a Tarragona, amb quasi vint-i-cinc anys de treball i recuperació.

Aquestes anelles poden incloure més espais oberts per les ciutats, parcs, zones silvestres, granges i àrees de cultiu.

Un espai lliure i continu que envolta Ribes, idoni per activitats de lleure, educatives, esportives i culturals d’acord amb les diferents característiques que li són pròpies; capaç de continuar essent un espai lliure i productiu, apte per generar riquesa i capaç de mantenir les funcions de connector biològic i natural amb els espais naturals propers, com el Massís i Parc del Garraf, el Parc del Foix, la zona de Miralpeix, la desembocadura de la riera de Ribes, el Parc d’Olèrdola; i capaç de conservar el patrimoni natural (biològic i geològic) i el cultural.

A l’imaginari que fem de l’anella verda, el cinturó verd proper al nucli de Ribes pot oferir nombrosos avantatges pels ciutadans:

Font d’aliments locals: més conreus d’hortalisses en sòls orgànics que ja tenim als costats dels torrents i cria de bestiar en les terres menys productives del recorregut, ajudant així a la ramaderia i pagesia.

Ajudar al creixement urbà intel·ligent: limitant el creixement urbà descontrolat i aprofitant l’espai a la ciutat, creant i donant valor a les zones boscoses i prats que ens envolten com espais comuns.

Espais naturals per a l’activitat física, la mobilitat, l’esbarjo i la relaxació: proporcionant àrees per a caminar, córrer i anar en bicicleta, ajudant a reduir l’estrès i a escapar-se de l’enrenou urbà, sigui per fer esport o per desplaçar-se d’un lloc a un altre, creant camins i espais segurs per vianants i ciclistes.

Preservar la naturalesa: les rieres i fondos de Ribes i els seus voltants ofereixen un mosaic natural i agrícola, que alberga arbres amb valor patrimonial com els pollancres, les alzines i roures proporcionant un hàbitat propici per a la gran diversitat d’espècies d’aus i insectes que viuen aquí, creant un cicle de vida. Els boscos de ribera poc madurs que voregen les rieres de Ribes i Jafre ja netegen l’aire i els hem de conservar nets i facilitar la seva maduració i el seu creixement.

Barrera natural contra incendis: sí, és ideal perquè reté molta humitat tota aquesta anella, la qual cosa ajuda a detenir l’avanç del foc i protegir, sobretot, la zona urbana més propera a les rieres.

El cinturó verd és essencial per a la sostenibilitat a llarg termini de Ribes.

El projecte d’Anella Verda de Ribes neix amb la finalitat de preservar, potenciar i difondre, des d’un vessant participatiu, comunitari col·laboratiu i actiu, els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del voltant de Ribes, entès com un espai més del nucli, que permeti posar en valor els espais lliures que envolten la nostra població i que ens permeti créixer i desenvolupar-nos de forma sostenible i equilibrada respectant la natura.

Un espai comú per tothom.

Estadístiques de la proposta inicial d’anella verda

Distància: 6,5 km – 7 km
Desnivell positiu 75 m
Altitud màxima: 85 m
Altitud mínima: 25 m
Tipus de ruta: Circular
Ciclable

OBJECTIUS:

Preservació de l’espai com a connector natural amb l’entorn veí. (Massís del Garraf, Olèrdola, Foix…) i dels seus valors. Preservació del patrimoni arquitectònic i natural.

Promoció i reconeixement de l’activitat agrícola i ramadera, promovent el respecte per la pagesia. Creació d’un Parc agrari com el Parc agrari del Baix Llobregat o el Parc agrari de Sabadell.

Potenciació de l’anella verda com a espai comunitari i d’autoestima, com a espai d’ús per al lleure, l’educació, l’esport, la cultura i per a la salut.

Millora de l’accessibilitat a espais naturals propers creant i/o recuperant camins abandonats, per tal de millorar la vinculació de l’Anella Verda amb l’entorn, i fent que sigui segur i còmode desplaçar-se i accedir als espais naturals creant un entramat de camins i senders.

Vetllar perquè les actuacions en l’àmbit de l’anella verda siguin respectuoses mediambientalment per garantir l’espai natural, evitant alteracions a les rieres, boscos, camps i espais naturals.

Recuperació, senyalització i divulgació de recorreguts i itineraris per l’anella verda com a forma d’incentivar-ne l’ús i d’apropiar-se dels seus valors i així ampliar aquests a altres entorns i llocs com pot ser Puigmoltó, Les Roquetes, Olivella… Com un corredor natural, obert i permeable.

Identificació de l’anella verda i dels espais i elements com a part natural i indissociable de Ribes i de la comarca.

Reconèixer, conservar i restaurar la connectivitat ecològica entre els espais que configuren l’anella verda i el seu entorn, i de la biodiversitat dels diferents ecosistemes i ambients. Fent activitats pel coneixement dels espais i el seu entorn com plantades d’arbres, neteges… i involucrar escoles, entitats i agents municipals i comarcals en aquest projecte col·lectiu.

Llista d’alguns elements de patrimoni cultural i natural a l’Anella Verda de Ribes, catalogats per la Diputació de Barcelona, en el seu catàleg:

Riera de Ribes
Les Parellades
Can Miret de Les Parellades
Mines de la Timba del Ralet
Sota-ribes
Torrent de l’Espluga
Pont i pins de la Palanca
Camí empedrat de Can Fontanals
Mur de la ronda de Sant Camil
Jaciment arqueològic de La Muntanyeta
Pont de Can Coll
Mata i Masia de Can Coll
Jaciment arqueològic de Can Coll
Riera de Jafre
Timbes de Can Quadres
Can Quadres de la Timba
Can Mestre dels Clapers
Jaciment de Can Giralt, Els Costerets
Garrofer centenari de Comantorre
Barraca al SO de Can Bertran
Jaciment arqueològic Garrofer de la Cisterna
Forn de Can Giralt
Can Pau Artigas

Algunes persones ja hem començat a explorar el terreny i a fer-nos propostes d’anella verda a través de passejades a peu, corrent o en bicicleta i, fins ara, està sent una gran experiència per gaudir de la natura, imaginant un estil de vida més saludable i respectuós per l’entorn i per a les persones de tot el poble ple de vida.

Imagina’t viure en un poble que cuida i gaudeix de la natura que ens envolta, imagina’t la teva i la nostra anella verda.

Et sumes en aquest projecte comunitari?

Si has pogut llegir aquest article de manera gratuïta és gràcies als subscriptors

Fes-te’n subscriptor i construeix el mitjà de comunicació independent, crític i rigorós que els veïns i les veïnes de Sant Pere de Ribes necessitem.