La teconologia i l’era de la immediatesa
Per Núria Martinez i Sabrina Mas Il·lustració Alba Garriga
maig de 2021
Comparteix
Des de fa un anys els i les joves hem tingut moltíssima informació a només un clic. De fet, encara que no haguéssim acabat ni la meitat dels deures en totes les vacances de Nadal, només caldria entrar a la Viquipèdia per omplir pàgines i pàgines del que és el noucentisme. Si vols roba nova, només has de demanar la targeta i en una setmana ho tens a casa. I si som realistes, si triga molt més ens amoïnem.
Dit així, tot són avantatges; pots tenir el que vulguis en menys d’un minut, però si el wifi va malament… apareix l’estrès, una ràbia inaudita perquè no pots veure el que ha publicat la Maria de la teva classe. Aquesta rapidesa virtual l’hem traslladat a la realitat. Qui, dels que ara mateix estiu llegint això, no està pensant: —Però què em volen dir aquestes? Per què no són directes, que m’estan fent perdre el temps!”—.
La realitat dels joves, la nostra realitat, s’ha transformat en un canvi continu, des de les amistats, els estudis, el lloc de treball, i fins i tot, la residència. I com no traslladar-ho a les pròpies relacions interpersonals?
Zygmunt Bauman, a la seva obra Tiempos queridos. Vivir en una época de incertidumbre, parla de com la societat actual ha passat de ser sòlida, amb una estructura estable, a una societat líquida on les estructures socials triguen molt a solidificar-se. Això ho relaciona amb la globalització econòmica i els avanços de la tecnologia, com parlàvem abans.
Serà que les nostres relacions interpersonals s’estan virtualitzant, donant més importància i canviant-les per relacions que construim a través de xarxes socials? Qui no coneix algú que sempre està canviant de parella, amics i entorn?
Ens hem convertit en un grapat d’inconformistes somiadors? O és que les antigues generacions estaven ancorades dins d’una vida molt estructurada, on havien de tenir una vida planificada i estable per poder ser feliços?
Amb aquest petit article, us convidem a reflexionar sobre com ens afecten les tecnologiesenvers les relacions que tenim amb el nostre voltant, i també sobre la conseqüència de tenir- ho tot a l’abast amb aquesta rapidesa que hem esmentat.
“La realitat dels joves, la nostra realitat, s’ha transformat en un canvi continu, des de les amistats, els estudis, el lloc de treball, i fins i tot, la residència. I com no traslladar-ho a les pròpies relacions interpersonals?”
Subscriu-te a la revista
Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.