Intervenció política i social
Per Joan Garriga
octubre de 2022
Comparteix
L’editorial d’una publicació de l’esquerra independentista dies enrere plantejava la necessitat de donar resposta a tot el que ens està caient a sobre; crisi, guerra, inflació amb totes les seves derivades que ens omplen les pàgines diàries de la premsa i ens aboquen a un creixement constant d’angoixa, preocupació i de por. Cada cop, els pronòstics de futurs governs a l’estat espanyol i altres d’estats d’Europa, enfosqueixen encara més el panorama, amb l’ascens de l’extrema dreta, enfangats en una cultura de guerra i amb el perill nuclear ben a prop. I tot això davant una certesa coneguda per tothom: la de saber que si abans ja era necessària una alternativa a la barbàrie capitalista, ara és una urgència per a la vida al planeta.
Davant les evidències caldria preguntar-nos el paper de les eleccions municipals de maig de 2023. Quins són els debats polítics i socials que en calen per trobar la resposta. Que ens cal fer per generar consciència de la necessitat d’aquest debat polític per sortir del forat en el qual ens volen posar de por i desesperació. Quines seran les conseqüències de mantenir l’actual estat d’aigües encantades a la que estem sotmesos a través de polítiques clientelars, propostes de fum i amagatalls de cruels realitats de les quals el govern municipal no n’és estrany i les classes treballadores, desvalgudes i cada cop més empobrides, en són protagonistes i víctimes alhora.
De veritat pensem que la convocatòria d’uns suposats pressupostos participatius, la bonificació de compres, les miraculoses actuacions especulatives sobre el territori, les atencions amb visita prèvia d’uns serveis públics desbordats i cada cop més precaris i les portes d’un ajuntament obert de 9 a 12 són polítiques encaminades a millorar les condicions de vida dels vilatans? La nostra exigència com a ciutadans de plens drets al govern municipals passa el conformisme i la dormilega comunitària? De veritat que no ens adonem en el pedregar que estem o simplement esperem en silenci noves vingudes?
A Catalunya, el final del cicle processista, amb la revolta de l’1 d’octubre i la demostració dels límits de la via parlamentària i governamental cap a la independència de Catalunya, estem obligats des de l’esquerra a una reflexió estratègica important. El replantejament estratègic ha de ser compartit amb el conjunt de l’esquerra independentista i anticapitalista, i amb el conjunt de sectors polítics i socials de la unitat popular, i ha d’abastar una reflexió profunda sobre tots els àmbits d’intervenció política i social.
Les eleccions municipals són una oportunitat davant el panorama actual i una necessitat. Ho han estat en el transcurs de la nostra història contemporània i recent, i ho són avui davant el context actual per establir un ordre de prioritats. Les eleccions municipals vinents de 2023 seran un termòmetre davant l’actual context polític de les polítiques transformadores en un moment clau i en el que cal abordar les diverses emergències del dia a dia de la ciutadania en els anys vinents o bé el nostre municipi s’enfila encara més dins una suposada normalitat que donen les pràctiques polítiques dels partits majoritaris del país.
Hem de treballar per aconseguir un mapa que dibuixi el municipalisme de ruptura, aquell que entén que els drets es conquereixen mitjançant polítiques d’aprofundiment democràtic i de justícia social que només són possibles a través d’una acció combinada al carrer i a les institucions.
“Ens calen municipis amb projectes que responguin a les necessitats de les seves veïnes, municipis feministes, antiracistes, ecologistes i socialistes”
Ens calen municipis amb projectes que responguin a les necessitats de les seves veïnes, municipis feministes, antiracistes, ecologistes i socialistes que facin front a les desigualtats i la situació de pèrdua de drets civils, socials i polítics que vivim la majoria treballadora i en especial les joves i les dones.
Municipis que fomentin l’assemblearisme, com a forma de presa de decisions. Per això calen Ajuntaments en els quals es fomentin espais de formació, debat, reflexió i decisió. És imprescindible retornar la capacitat de decidir al poble i fer-ho més enllà dels límits administratius per assentar les bases de processos de transformació en l’àmbit local que ens permetin avançar cap a la independència i la justícia social.
Properes les eleccions municipals de maig de 2023, cal pensar que se’n genera inquietud davant les propostes polítiques que puguin articular-se en el nostre municipi. Propostes que enteses dins el municipalisme transformador agrupin el conjunt d’accions polítiques en el marc de la nostra comunitat i comarca, ja sigui des dels moviments socials, moviments associatius, veïnals, sindicals, col·lectiu reivindicatiu o de carrer que tingui incidència en la nostra comunitat. On la participació en el marc de la institució local ocupa un paper important, però no necessàriament ni únic ni prioritari. I que marqui amb majúscules l’acció política municipal.
Les raons per participar en el marc institucional municipal són diverses, i estan acompanyades de moltes trampes, perquè no podem oblidar que l’Ajuntament és l’últim graó de l’estat i com a tal està fet i dissenyat per servir el poder i no per contribuir a un procés de transformació política i social com el que pretenem des del municipalisme d’esquerres. Malgrat tot, però no podem restar al marge d’un espai en el qual passen coses rellevants per a la nostra comunitat. L’ajuntament té recursos i competències que poden millorar la qualitat de vida de les classes populars. A l’ajuntament piquen a la porta persones en demanda d’ajuda i de serveis, i que cal respondre amb polítiques concretes. L’ajuntament juga un paper important a l’hora de legitimar les nostres lluites i mobilitzacions.
Dit això, però, l’Ajuntament en el marc de les nostres comunitats, dona raons considerables com perquè ens plantegem la nostra participació política dins la institució local sense que aquest pas pugui contribuir a renunciar mai a cap de les nostres lluites. I sobretot per no deixar en mans del mercat, dels especuladors, del capital i dels polítics professionals o de l’atzar el disseny de futur del poble que volem.
L’ajuntament i tot l’entramat municipal és un espai de poder que, igual que al carrer la participació social i política pot encaminar les voluntats transformadores i d’alliberament. Un espai més de confrontació política i social, sigui des de la governabilitat o des de l’oposició, que dona no solament oportunitats de millora de les nostres comunitats sinó alhora un paper important de contribució i protagonisme en el procés d’alliberament nacional i social dels Països Catalans i d’oportunitat política en la lluita per la recuperació de les sobiranies, indissociables en la millora de les nostres comunitats sota criteris de solidaritat, justícia social i control democràtic.
Subscriu-te a la revista
Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.