Excursió del Carxol a la Morella, passant per les penyes de l’àliga

Per Fredi Contreras

març de 2023

Comparteix

Itinerari:

La ruta s’inicia a l’aparcament de la Pista de la Plana Novella a Begues o, des del desviament abans del Carxol. Si comencem des de l’aparcament senyalitzat, seguim la pista direcció Begues, ja que el camí està força perdut i tapat. Anirem per la pista fins al desviament del Carxol on hi ha una cadena, la creuem i la pista ja no és tan ampla, però encara és una pista còmoda. La pista gira i s’enfila o segueix la riera, nosaltres pujarem amunt a mà dreta seguint la pista en pujada i creuem un cartell que posa propietat privada, no arribarem a la masia, continuem pujant fins a arribar a un trencall d’un corriol a mà esquerra just on hi ha una torre d’una línia elèctrica. Seguirem aquest camí entretingut i bonic, ara amb força pujada en alguns trams, seguint malauradament una de les línies elèctriques que creuen el Massís del Garraf. Continuarem pujant i  passem a prop del Puig d’en Martí, en la pujada podem albirar les parets verticals de les Penyes de l’àliga. Seguim el camí i  passem per un petit Fondo i canviem de vessants just sota el pic de les Penyes de l’Àliga, en aquest tram hi podem veure marges caiguts del que semblen restes del que devia ser una pleta o algun tancat per bestiar o restes d’un corral.

Seguim el camí de pujada fins a un camí més ample just a les Penyes de l’Àliga on hi ha una torre elèctrica, ara seguim a mà dreta la pista que va segueix força pla just sota la línia elèctrica. Aquest tram és força pla o, fins i tot, un pèl de baixada fins a arribar a una pista. Allà, girem a mà dreta seguint un camí ample o pista; en aquest tram, bastant àrid d’arbres, podem veure el punt més alt de la ruta: la Morella, el punt més alt del Massís del Garraf. La pista segueix en pujada, ara més dreta ara més plana però sempre guanyant alçada. En un revolt hi surt un caminet que ens portarà al cim de la Morella on ja podrem veure la creu que hi ha.

Des de dalt la Morella podem veure en un dia clar la plana del Delta de Llobregat, Montserrat, Barcelona, part del Pirineu…

Des del cim, seguim el camí que no és GR -però el podríem seguir, ja que van al mateix punt-, direcció coll Sostrell, passem una confluència de camins entre el GR 92 i el camí del qual venim, seguim i arribem a una pista que mena a un encreuament de diversos camins i pistes. Nosaltres no agafarem la primera pista a mà esquerra sinó el segon camí que surt a mà esquerra. Primer és un tram de pista, però ràpidament la pista es converteix en un camí molt agradable i bonic de fer, entre bosc de pi i alguna alzina, el camí continua baixant fins a arribar a una bifurcació entre una pista i un camí. La bifurcació a la dreta, al Fondo de la Tronera, a l’esquerra, de pujada des d’on venim i al mig el Fondo del Teix. En aquest cas agafem la pista del mig, la que baixa seguint el Fondo del Teix.

Seguim el Fondo  del Teix fins a arribar a desembocar a la riera de Carxol. En aquest tram, trobem una confluència de camins, la pista que seguíem en arribar a la riera de Carxol gira a la dreta, direcció nord-est i, a mà esquerra, just al contrari, surt un camí que és el que  agafarem; el camí que va direcció avall, seguint la riera de Carxol fins a arribar a la pista per on hem pujat a l’inici. Allà seguim la pista fins a arribar a la pista principal de la Plana Novella a Begues. Si tenim el transport a l’encreuament, ja hem acabat, sinó, seguirem una estona més per la pista fins a arribar a l’aparcament, on finalitza la ruta.

Subscriu-te a la revista

Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.

Comparteix