El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua fa 20 anys

Per  CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

octubre de 2023

Comparteix

Els orígens del VxL

L’experiència va néixer en diferents poblacions de Catalunya a partir de la proposta dels alumnes dels cursos bàsics i elementals de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que quan sortien al carrer i s’atrevien a parlar el català fora de l’aula es trobaven que la majoria d’interlocutors no mantenien la llengua. Per vèncer la inseguretat que sentien davant d’aquest fet, se’ls va acudir que adquiririen més seguretat i fluïdesa si es trobaven amb altres alumnes dels cursos intermedis i de suficiència per practicar la conversa en català. D’aquesta manera, durant el curs 2002-2003, van començar les primeres trobades per conversar en català a les poblacions que formen part del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf: primer a Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú i també d’una manera incipient a Sant Sadurní d’Anoia, Sitges i Sant Pere de Ribes. Paral·lelament aquesta iniciativa també es desplegava en altres poblacions de Catalunya, fins que al cap d’un temps es va convertir en programa de Govern el 2003.

El VxL una pràctica per conversar, reforçar i compartir la llengua

El VxL és un programa per practicar el català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol reforçar la seguretat a l’hora de parlar-lo i adquirir-ne més fluïdesa.

El programa compta amb el suport d’un equip tècnic de professionals que rep les sol·licituds de les persones interessades, s’hi posa en contacte per proposar-los una parella lingüística i en fa el seguiment. A partir d’aquí, es crea la parella lingüística, que s’anirà trobant una hora a la setmana durant deu setmanes per conversar en català.

El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles acorden el dia, l’hora i el lloc de la trobada) i virtual (les parelles fan les trobades a través de plataformes de videotrucada).

El VxL és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya i amb naturalitat.

Vint anys de parelles lingüístiques

A hores d’ara, després de dues dècades, s’han constituït més de 170.000 parelles a tot Catalunya, de les quals més d’un centenar provenen de Sant Pere de Ribes i les Roquetes, que durant aquest període han comptat amb prop de 500 persones entre voluntàries i aprenentes.

L’any 2022 es van constituir 9.111 parelles a Catalunya, en camí ja de les 11.000 assolides el 2019 després d’una caiguda fins a les 7.000, a causa de la pandèmia, que va impedir les trobades presencials. Gràcies a la modalitat virtual, però, el VxL no es va aturar i va arribar a més persones d’altres països interessades a parlar el català.

El VxL és un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a l’Aran, Bolzano (Itàlia), a Flandes (Bèlgica) i a Gal·les (Regne Unit). Fins al moment, el programa ha generat més de 3 milions d’hores de conversa en català, que han reforçat la confiança dels participants per parlar-lo amb seguretat i han contribuït a augmentar la presència de l’ús social de la llengua.

“El suport de les entitats i els comerços contribueix activament en l’extensió i la normalitat de l’ús social del català”

La col·laboració dels establiments i les entitats

Durant aquests anys els establiments comercials i les entitats també s’han sumat al VxL, a través de les campanyes per al foment de l’ús de la llengua que promou el CPNL. A les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf actualment hi ha 10 poblacions amb 175 comerços adherits que col·laboren amb el programa. Aquests establiments es comprometen a vetllar per l’ús del català en l’atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l’establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat. Des de fa uns anys alguns d’aquests establiments participen activament en les pràctiques lingüístiques dels alumnes que fan els cursos de català bàsic 3. Aquesta pràctica permet reforçar la presència del català en l’àmbit comercial i millorar la seguretat a l’hora de parlar-lo tant a les persones que atenen els clients als establiments com a les qui s’hi adrecen.

Sant Pere de Ribes i les Roquetes compten amb el suport de 24 botigues vinculades al sector de l’alimentació, la informàtica, els serveis d’instal·lació i reparacions, papereria, joguines, merceria, música, restauració, rellotgeria, sabateria i telefonia entre altres.

Els establiments col·laboradors s’identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de les botigues.

 La col·laboració de les entitats durant aquesta vintena d’anys també ha estat significativa. Les entitats adherides al VxL continuen tenint un paper destacat per al desplegament del conjunt d’activitats, majoritàriament de tipus cultural, adreçades a les persones que participen en el programa i també als alumnes dels cursos de català. Les entitats adherides col·laboren especialment en la difusió del programa, l’aportació de persones voluntàries o aprenentes d’entre els seus associats, la constitució de parelles, l’obertura de les seves activitats a voluntaris i a aprenents o la col·laboració puntual per a l’organització d’activitats conjuntament amb els centres de normalització lingüística del CPNL. Actualment hi ha 62 entitats i organismes col·laboradors a l’Alt Penedès i el Garraf, de les quals en aquests vint anys hi han participat nou entitats de Sant Pere de Ribes i les Roquetes: l’Agrupació de Balls Populars de les Roquetes, l’AFA de l’Escola Les Roquetes, la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes i la Josep Pla de les Roquetes, els Castellers de les Roquetes, el Centre Parroquial de Sant Pere de Ribes, la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, els Xulius-Centre Social Ribetà i el GER Entitat Cultural i Esportiva.

El suport de les entitats i els comerços contribueix activament en l’extensió i la normalitat de l’ús social del català.

Subscriu-te a la revista

Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.

Comparteix