Editorial

Enfront del pessimisme de la raó, l’optimisme de la voluntat – Antonio Gramsci

Per Consell editorial

1 de març de 2021

Comparteix

#LlibertatExpressió

Vivim moments d’extrema incertesa. Mentre ens submergim en el que sembla una profunda crisi política, econòmica i social, que dona avisos de ser llarga i dolorosa, i sense haver pogut encara agafar aire de la crisi sanitària en la que s’ha convertit la nostra nova normalitat, el projecte d’El Carrer amb l’edició del número 1 que tens a les mans està donant les seves primeres passes. 

No són bons temps per a la llibertat d’expressió. Mentre creixen sense parar les opcions d’informació en un món globalitzat i hiperconnectat consumim informació de forma massa ràpida i sense digerir. I això ens allunya, cada cop més, d’allò que tenim més a prop. És en aquest context de notícies falses i titulars sensacionalistes on creix l’extrema dreta i la seva deixalla moral que, recolzada per les elits, dispara impunement sempre contra les més vulnerables, sense respectar els mínims drets i consensos sobre els que s’hauria de sustentar una democràcia. I, alhora, creix també el risc real d’acabar entre reixes per protestar contra les injustícies, per denunciar mitjançant una cançó les desigualtats i els abusos del poder o per intentar vehicular democràticament les voluntats i anhels populars. La realitat no convida a l’optimisme.

I, malgrat tot, a El Carrer estem contentes, perquè en aquests primers mesos hem trobat molta gent amb ganes d’escriure, de reflexionar, de debatre, de crear, d’aprendre, d’ensenyar, de col·laborar, en definitiva. El que, inicialment, havíem plantejat com un espai de participació i col·laboració col·lectiva avui ja ha agafat forma. I amb el compromís dels i les subscriptores i lectores podem anar fent-nos un espai que, encara que sigui petit, parli obertament i en llibertat de tot allò que com a comunitat ens ocupa i ens preocupa. Per avançar colze a colze i pas a pas, amb tothom que en tingui ganes.

El contingut que hi trobareu, articles i seccions,estan fets amb cura i dedicació. El disseny, l’elaboració de la informació, la il·lustració, l’espai de subscriptors, la fotografia, la correcció, el contingut del web, conformen un tot amb el que volem col·laborar en fer créixer socialment i culturalment Ribes i les Roquetes, defugint d’una visió localista per aprendre dels veïns i veïnes i proporcionar un espai de reflexió, debat i coneixement a la comunitat. Tenint clar que aquesta no és una obra acabada, sinó un procés obert en constant evolució i amb vocació de seguir creixent.

Podríem abaixar els braços i claudicar davant del que, sens dubte, és una nova derrota històrica per les majories socials i per aquelles que seguim creient, com ens ha ensenyat l’Arcadi Oliveres, que un altre món no només és possible, sinó necessari.

Però no estem disposats a fer-ho. No ens ho podem permetre. Humilment plantegem aquestes pàgines com una aportació més. Una falca, una petita llavor que, com tants d’altres, en molts i diversos espais, contribueixen al creixement d’un bosc de futur. Més just, més humà, més natural. I encara que sempre ens sembli molt lluny aquest horitzó d’utopia, estem convençudes que té sentit si ens ha de servir per caminar. Gaudiu-ne amb calma!

“Una falca, una petita llavor que, com tants d’altres, en molts i diversos espais, contribueixen al creixement d’un bosc de futur. Més just, més humà, més natural. I encara que sempre ens sembli molt lluny aquest horitzó d’utopia, estem convençudes que té sentit si ens ha de servir per caminar”

Crèdits

Producció Editorial
Associació El Carrer per la Lliure Circulació de la Informació

Consell Editorial
Tomàs Carandell, Pau Garriga, Paula Antón de Vez

Fotografia
Sergi Iracheta

Disseny i Maquetació
Pau Garriga, Paula Antón de Vez

Disseny i coordinació Web
Oriol Martí

Correcció Lingüística
Gemma Falcó

Administració
María Moragues

L’equip de El Carrer som…
Francesc Pascual, Ferran Tomàs, Vinyet Duran, Gina Garriga, Núria Martí, Patricia Bertolin, Irene Marquez, Alba Garriga, Victoria Puyoles, Mina Leprevost, Esther Rodríguez, Xavier Lacort, Joan Manel Perez i Joan Garriga.

En aquest número hi han col·laborat: Miquel Carandell, Sergi Saladié, Lídia Gázquez, Professorat i alumnat de l’institut Xaloc

Impressió: Gràfiques Voisin-Mateu (Vilafranca del Penedès)

Dipòsit Legal
B21014-2020

Tiratge
500 exemplars

Comparteix