Editorial maig

“Coses que es veuen al carrer” – Joan Fuster

Per Consell editorial

maig de 2022

Comparteix

#DebatReflexió

Després d’un any, per El Carrer hem vist passar persones amb diversitat de condicions i opinió. I tot això des d’una cantonada il·luminada només pel nostre fanal, amb l’entusiasme dels qui creuen en un projecte independent, compartit, crític i transformador per Ribes i les Roquetes. Ens sentim orgulloses de poder continuar treballant en aquest mitjà que ofereix un altaveu lliure de pressions institucionals: escriure sabent que no estàs sotmesa al pensament oficial actual i rebre crítiques de la classe governant, ens indica que estem complint amb els nostres objectius inicials, i ens dona l’energia necessària per seguir endavant.

Ja vam dir a l’inici d’aquesta aventura que no volíem ser neutrals i no podíem ser-ho, perquè som del parer que els mitjans de comunicació no ho són, nosaltres amb els nostres errors i també amb els nostres encerts prenem partit. I  avui en dia, fer això, des d’un mitjà com el nostre amb finançament independent, que no obeeix a cap clúster mediàtic superior no és gaire habitual i molesta a determinats sectors.

L’única manera de garantir informacions allunyades d’interessos personals, particulars i del discurs oficial és construir mitjans de comunicació cooperatius, amb responsables públics i col·lectius. Perquè la revista que tens entre les mans no és un carrer exclusiu ni sectari, sinó divers i obert!

Sovint escoltem “no hi ha alternatives”, però sí que n’hi ha, és un camí que hem de refer. Perquè  en el fons la política que arrosseguem des de l’anomenada santa transició ha estat més una presa de pèl que una altra cosa. La política institucional, encapçalada pels dos partits principals del règim i tot i les seves discrepàncies pròpies d’una comèdia, surt del mateix patró i la política de qui governa el nostre poble no se n’escapa.

Per aquest motiu des d’El Carrer, amb l’espai que ens hem construït nosaltres mateixes, donem el nostre punt de vista sobre el que passa a la vida pública de la nostra vila. Amb transparència, pluralitat i valentia i, sense cap intenció d’apoderar-nos de la veritat absoluta, no pensem callar.

Intentem donar un altaveu i aglutinar totes les dinàmiques socials i les singularitats pròpies, culturals i històriques que ens afecten i ens uneixen. Des d’El Carrer creiem que aquesta realitat mereix una capçalera pròpia, un espai informatiu que estructuri un debat útil i de contrapoder per al municipi.

És el moment de fer comunitat, de cooperar, de nodrir les relacions amb els nostres congèneres i alimentar la confiança mútua per a construir una alternativa que faci de Ribes un lloc millor per viure.

Hem d’allunyar-nos del postureig, del discurs de curta mirada on el ritme el marquen les xarxes socials i el personalisme de qui ostenta el poder, i anar una mica més enllà de les típiques inauguracions de béns i equipaments i festetes de dubtosa ètica que ens avergonyeixen a moltes de nosaltres.  Hem d’exigir unes actuacions madures, conciliadores, transformadores, respectuoses, que ens interpel·lin i que siguin útils per al conjunt de les ribetanes.  És l’hora de deixar enrere la superficialitat, el clientelisme i el populisme i reclamar una agenda pública on prevalgui l’interès col·lectiu.

En aquest sentit, és el que hem intentat posar en relleu el darrer any i el que continuarem intentant fer els pròxims temps.

“Hem d’allunyar-nos del postureig, del discurs de curta mirada on el ritme el marquen les xarxes socials i el personalisme de qui ostenta el poder”

Crèdits

Producció Editorial
Associació El Carrer per la Lliure Circulació de la Informació

Consell Editorial
Tomàs Carandell, Pau Garriga, Paula Antón de Vez

Fotografia
Sergi Iracheta, Gina Garriga

Disseny i Maquetació
Pau Garriga, Paula Antón de Vez

Disseny i coordinació Web
Oriol Martí

Correcció Lingüística
Gemma Falcó

Administració
María Moragues

L’equip de El Carrer som…
Ferran Tomàs, Vinyet Duran, Patricia Bertolin, Irene Marquez, Alba Garriga, Mina Leprevost, Esther Rodríguez, Xavier Lacort, Mercè Alsina,Joan Garriga, Miquel Carandell, Francisco Montero.

En aquest número hi han col·laborat: Eudald Griera, Equip Coopsetània, Sergi Garcia, Marta Blanch, Joan Canela, Aidà Almirall, Lucia Serralta, Esther Villa, Cooperativa Can Pere, Laura Jacas i Professorat Ins Montgròs.

Impressió: Papyrus Indústries Gràfiques

Dipòsit Legal
B21014-2020

Tiratge
500 exemplars

Comparteix