Tot sovint ens deixem emmirallar per grans publicacions, pel seu impacte publicitari, per grans produccions teatrals o cinematogràfiques quan en el fons el talent local té molt a dir i la identificació serà més clara, emocional i subjectiva. El viatge serà més interessant quan si et connecta al teu entorn. No debades, l’aposta pel talent local s’està imposant en un món altament globalitzat, on l’estratègia comença a ser fomentar la proximitat en tots els aspectes.
Més enllà, però de tendències, igual que el consum de proximitat, la cultura de proximitat es converteix en un acte de responsabilitat social. Tot allò que ens ofereix la nostra comunitat, és susceptible de tenir el mateix potencial creatiu que qualsevol altre producte de l‘altra punta del món. I si, sembla evident, però tot sovint subestimem o infravalorem allò que ens és més proper. Quan en el fons el valor és superior, ja que pertany al lloc on estem arrelats i segurament la connexió és molt més potent. Podríem fins i tot aplicar la teoria de” l’efecte multiplicador” en les economies locals a l’efecte cultural. Posem per cas, que aquest Nadal m’he dedicat a llegir alguns poemes de la Lidia Gàzquez. El meu desig de parlar amb ella, de recomanar-la, de generar reaccions a les XXSS, d’interactuar es multiplica, per tant, l’efecte de comunitat, de pertinença i d’orgull també.
I aquí les administracions públiques locals també tenen un paper importantíssim en el recolzament, ajuda i difusió d’aquest talent. No només ha de comunicar i difondre, sinó que té la responsabilitat de crear xarxes col·laboratives per fer que aquest talent local creixi, per compartir coneixement, recursos, infraestructures i fomentar ajudes. Només així es podrà donar sortida i projecció al talent local cultural: ajudant als escriptors, il·lustradors, donant suport als festivals de música local, a la dansa a les publicacions en català del nostre municipi… a tot allò que ens cohesiona com a comunitat, que ens integra i que ens dona la identitat.
Però per no desviar-nos massa del tema de la secció que ens ocupa, que són les lectures, no trobo millor pla que deixar-nos seduir pel talent local i gaudir d’un Sant Jordi de lectures de kilòmetre zero. Aquest 2023-2024 ha estat prolífer pels autors i creadors locals. Fins a 9 publicacions que talent que tenim a la vora, passejant pels nostres carrers, asseguts a les terrasses del poble, comprant al mercat i també a les llibreries. Així que aquí us llisto idees, lletres i il·lustracions per triar i remenar a la vora de casa:
1. MIREU ALLÀ DALT, de la Betania Zacarias.
Edicions Estrella Polar, 2023
(Grup 62 Infantil i juvenil)
La Betania és argentina resident a Ribes i les seves il·lustracions transmeten un món de colors, sons i fantasies per on deixar perdre la mirada. Si feu l’exercici veureu que a mesura que gaudiu de les il·lustracions de la Betania tindreu dibuixat un somriure. El seu darrer llibre explora el món dels cançoners populars per a infants.
2. APRENDIZ DE PIANISTA, Il·lustrat per la Laura Borràs
Edicions Ma non troppo, música, 2023La Laura fa anys que ens té acostumats a les seves delicades il·lustracions i també a la seva versatilitat.
Cartellisme, premsa, llibres de diferents temàtiques, el logo de l’any Toldrà de Vilanova i la Geltrú i una llarga llista de treballs que no han deixat de mostrar el seu talent. En aquesta nova publicació ens trobem amb el binomi Laura i Natàlia Sabater, que no és a primera vegada que col·laboren, ja havien treballat juntes en Aprenent de músic, la intenció continua sent la mateixa, fer a arribar al públic infantil/juvenil l’aprenentatge de la música a través d’un món ple de màgia. Les parts del piano, com acariciar-lo, les tècniques, els trucs… un conte on el descobriment i la diversió estan assegurats.
3. El ÁRBOL DEL MAGO PIS, Il·lustracions de Rodrigo Mattioli. Edicions Apila, 2023Brasiler de naixement i ribetà d’adopció, el Rodrigo sempre ha estat vinculat al món de la comunicació i la imatge, la seva paternitat, però el va fer acostar a l’univers infantil, terreny on ha guanyat diversos premis i reconeixements amb títol com Un Arbre, Una Caixa o Un dibuix. Aquesta vegada ens presenta El Árbol del Mago pis, on la màgia és la protagonista i la conclusió és que sovint, crear-la només depèn de nosaltres.
4. El Bufón de los Dioses, de Juan del Pozo. Ediciones Cuatro Hojas, 2023
Nascut a Extremadura i establert a la nostra terra fa anys, la passió del Juan sempre ha estat la il·lustració, amb un talent innat per dibuixar espais, escenaris i personatges que en molts casos transiten per escenes reconegudes al nostre municipi. La pandèmia li va donar a l’embranzida final per explorar el seu talent i presentar-nos llibres com el que us recomanem, una novel·la gràfica en clau d’humor, de comèdia negre. I si sou subscriptors de la revista, aprofiteu per revisitar les diferents il·lustracions que el Juan ens ha regalat, sempre és un plaer perdre’s en els seus mons il·lustrats.
5. EL PRIMER COP DE MOLTES COSES, De Clàudia Costas Güell. Editorial la Campana, 2023
La Clàudia, autora Barcelonina que viu a Ribes i que té a més vinculació familiar Ribetana, ens transporta a un món on vèncer la por i la timidesa ens omplirà de descobriments, passions i sobretot a viure el primer cop de moltes coses. Amb aquesta premissa debuta en el món de les lletres i ho fa sense timidesa. Capaç de transformar la personalitat de la Maya, la protagonista del llibre en una nova dona. Potser tants anys fent d’actriu li han donat les claus de la versatilitat que ha traslladat a la perfecció al seu personatge.
6. EL PREU DE LA LEGALITAT ?, ¿ EL PRECIO DE LA LEGALIDAD?, De Joan Rodriguez Martínez
El Joan va néixer a Almeria i com tantes persones en el seu dia, va migrar a Catalunya a construir una vida nova, sense oblidar-se de les lluites socials i sindicals que calia fer per garantir drets i llibertats en un país gris i reprimit. Des de Les Roquetes,aquest històric militant sindical de CCOO i polític del PSUC, antifranquista i catalanista, continua actiu en diferents lluites vinculades a la memòria històrica i forma part de l’associació de persones ex preses polítiques del Franquisme. En aquest llibre, podem trobar un assaig polític social sobre la falsa transició. Moments viscuts per l’autor i experiències en primera persona sobre una etapa fosca i dura de les vides de molts veïns i veïnes que tenim a la vora i que per sort nostra son memòria oral de la història.
7. EL NOI DE L’AUTOBÚS, de Isabel Ullate Valls. Editorial Andana, 2024
Permeteu-me en aquest cas una llicència amb una autora que no és del nostre municipi, és de Sant Miquel d’Olèrdola, però la història que explica sí que està lligada a la família Monasterio, fundadors de Mon-Bus.
L’ autora va debutar amb un llibre sobre el llegat de Pere Clavé Bruna i vol consolidar-se com a escriptora amb aquest segon llibre que transita per la història social i econòmica de Catalunya a través de les vides d’una família que es dedica al transport col·lectiu. La Història de la família Monasterio des dels anys vuitanta i fins a la primera dècada d’aquest segle explicat per un narrador que dona veu a més de 20 testimonis. Un imprescindible que ens aproximarà a la història del nostre municipi.
8. 100 COSES DEL MÓN CORAL, De David Puertas i Meritxell Tarragó. Cossetània edicions 2024
Permeteu-me la llicència, però la meva visió del David Puertas és la de l’home Orquestra. No hi ha tecla que no toqui o que no vulgui aprendre a tocar. La música i el periodisme han creat la combinació perfecta per esdevenir un divulgador musical de referència. Gran conversador, apassionat de les lletres, de la música i sobretot de formar. En aquest cas fa duet amb la Meritxell Tarragó, també docent de la música i experta en direcció coral. La coral Levare de Ribes està liderada per ella i també el cor femení Balaio de Ribes. Estem de doble sort i tenim doble motiu per gaudir i regalar aquest llibre que passeja pel món coral en totes les seves variables, les personals, les tècniques, les anecdòtiques… si cantar diuen que ens fa feliços , llegir sobre el cant coral de segur que també ens hi aproxima.
9. L’ANIMAL PERFECTE, De Lídia Gàzquez. Calonge-Mallorca AdiA Edicions, 2023
Ribetana admirada, dona valenta i sensible. Vinculada al món de la comunicació i de les lletres des de ben joveneta. Els que la coneixem de sempre sabem que el seu parlar dolç i serè amaga tot un món ple de preguntes, imaginació reflexions, dibuixos i també alegria. I si no esteu segurs del que dic, llegiu l’Animal perfecte, un repàs de la condició humana cru i delicat a la vegada. Equilibrat sempre, precís, que tria i destria sentiments i paisatges. Premiada i consolidada en el món de la poesia, també amb les seves lectures i recitals, la Lidia és una dona polièdrica que també té un pòdcast, col·labora amb altres autores de la comarca, com la també premiada i també docent Raquel Cases i que a més si te la trobes pel carrer sempre té un somriure. A part de les seves lectures, us recomano també l’entrevista que se li va fa en aquesta revista, una conversa sincera per descobrir una mica més de l’autora.
Que gaudiu d’un Sant Jordi ple de pàgines, pètals i històries. Com diria l’Animal perfecte, el nostre dia de la cultura “és una veu que arrossega, que obre la carn i que mostra les venes”. Contempleu-les i sobretot no oblideu que llegir ens fa més lliure.