8 de març: Més feminisme és el que cal

Per Comissió feminista 8 de març

març de 2023

Comparteix

Perquè vivim una situació de crisi estructural que té i tindrà un efecte devastador en les dones treballadores d’aquest país. Des d’un creixement de la pobresa, sistemàticament feminitzada, de les posicions reaccionàries a escala global que pretenen atemptar contra els nostres drets i que emparen el masclisme i la LGTB-fòbia o de l’austeritat i les privatitzacions que impliquen una sobrecàrrega major de qui ja de per si sosté el pes de la reproducció de la vida. En un moment en què les dones han passat a ser més del 50% de la població assalariada continuem patint pitjors salaris, més jornades partides, més temporalitat, etc.

 

La vaga és una eina imprescindible en la història de lluita de les classes populars per unir-se per reclamar els nostres drets i seguir avançant. 

 Veiem com són habituals atacs a qüestions que donàvem per segures com el dret a l’avortament, com la violència masclista es legitima o com se’ns pretén tornar a tancar a casa. El feminisme és una necessitat si volem vides més lliures i ha demostrat una gran força els últims anys. Més organització i consciència feministes són garantia per una transformació radical de la societat. 

Si, les vagues poden suposar un sacrifici, però són de les poques eines que tenim al nostre abast per pressionar i guanyar allò que és nostre. Sense un feminisme organitzat veiem com governs de tots colors es limiten a polítiques superficials que no canvien de fons les condicions de vida de la majoria de nosaltres. Gent que lluiti és el que ens cal en un context en què és imprescindible construir una alternativa socialista i feminista als Països Catalans. 

Som les treballadores que movem el món, el 8 de març és un bon dia per ser als carrers i no al nostre lloc de treball. 

 Habitatge per tothom! Planificació de les polítiques d’habitatge en clau feminista centrades en la promoció de l’habitatge públic i l’expropiació de fons voltors i grans tenidors amb pisos buits. 

Feines dignes, vides dignes! Clàusules municipals que prohibeixin l’escletxa salarial en els serveis que depenen del municipi.  Reducció progressiva de la jornada laboral cap a les 30 h. Promoció de la sindicalització i autoorganització en els treballs feminitzats.

Prenem el control dels nostres drets! Redefinició dels serveis municipals en clau redistributiva i feminista. Internalització d’aquells serveis que tenen un impacte en les condicions de vida de les dones de classe treballadora.

Vides dignes tota la vida! Universalització d’escoles bressoles, residències de gent gran, atenció a la diversitat funcional, etc. Generació d’espais comunitaris de cura de titularitat pública i universals.

Espais comunitaris, espais segurs! Recuperació de l’espai públic des d’una òptica feminista. Planificació urbanística en clau feminista.

Drets sexuals i reproductius garantits! Treballar per un sistema sanitari públic i universal que blindi els drets sexuals i reproductius i la tingui en compte les especificitats de la salut femenina. 

Regularització ja! Regularització de totes les persones migrants. Assegurar l’accés als serveis públics sense por que derivin en un procés d’expulsió. Garantir l’empadronament de totes les persones. Tancament dels CIEs. 

Prou violència masclista! Desenvolupament d’un pla integral per lluitar contra la violència masclista posant recursos a la prevenció, detecció i conscienciació. Formacions, protocols i polítiques feministes en serveis municipals i de gestió directa.

Renda Bàsica Universal! Equivalent al 60% de la renda mitjana als Països Catalans i independent d’altres ingressos, per garantir una autonomia econòmica suficient i una existència material digna i com a eina per eliminar la violència masclista. 

Prou repressió! Fi de la repressió cap al moviment feminista organitzat així com al conjunt de la dissidència política aturant per començar l’enduriment dels mecanismes repressius i d’espionatge de l’estat. 

Subscriu-te a la revista

Si has arribat fins aquí, deu ser perquè t’ha agradat el que has llegit fins ara. Per això t’animem a subscriure’t a la revista elCARRER.

Comparteix